Menu Sluiten

Lees hier de speech van Linda Oerlemans over Wijkevoort

ONS Tilburg wil een partij zijn die dichtbij haar inwoners staat en politiek te bedrijven, waar de inwoners van onze stad zich in herkennen. Altijd met als doel om de stad beter te maken voor iedereen, niet voor één doelgroep, maar voor ons allemaal en gericht op de toekomst.

Dat Wijkevoort leeft onder de inwoners van onze stad , en bij onze buren, moet na 10 uur inspreken en honderden zienswijzen nu toch wel duidelijk zijn. Dankzij mensen als Marjolein, Stan en Leo en Marcel heeft het dossier `Wijkevoort` gezichten gekregen. De afgelopen weken hebben we vele Tilburgers zien strijden voor een betere toekomst van onze stad. Wij bewonderen jullie inzet en vasthoudendheid. Wij hopen dat die inzet beloond wordt.

Want de rekening wordt doorgeschoven naar de volgende generatie. Extra luchtverontreiniging, extra hittestress, minder groen en minder biodiversiteit. Het is slecht nieuws voor de 13 jarige Bente en alle andere insprekers die zich wel druk maken over de volgende generatie. Ik kan het hen niet uitleggen.

Want als we terug kijken naar het proces wat leidt tot dit voorstel, dan is er ook veel teleurstelling. Bij het begin het gebrek aan informatie naar de omwonenden, de manier waarop we als raad omgingen met de inspraak bij het Masterplan, de manier waarop we adviezen negeren van mensen in het planteam, het afwijzen van het referendum, de beantwoording van de zienswijzen, het opkopen van de boerderijen in de omgeving onder WOZ waarde, maar ook de geïnteresseerden uit het MKB.

Keer op keer stellen we hen teleur, getuigt het van weinig empathie en inlevingsvermogen en wordt er niet op een gelijkwaardige manier gecommuniceerd. Mensen voelen zich niet behandeld als een gelijkwaardige partner. De menselijke maat is verdwenen. Het voedt het gevoel dat beslissingen in de ivoren toren worden genomen. Het voedt het gevoel dat dit gebied wisselgeld is voor partijen onderling. En dat wij er niet meer voor hen zijn, maar dat de achterkamertjes regeren. De overheid is verder weg dan ooit tevoren. Het vertrouwen in de politiek ebt langzaam weg. De indruk wordt gewekt dat raadsleden niet meer weten wat hun idealen zijn.

Dat groene idealen überhaupt in te wisselen zijn voor de raadsleden . Onder het mom van we krijgen er zoveel voor terug. Verkopen ze hun idealen en blijft de kiezer bedrogen achter. Greenwashing van de bovenste plank. Onverkoopbaar voor hun kiezers en voor onze kinderen en kleinkinderen.

Want de rekening wordt doorgeschoven naar de volgende generatie. Extra luchtverontreiniging, extra hittestress, minder groen en minder biodiversiteit. Het is slecht nieuws voor de 13 jarige Bente en alle andere insprekers die zich wel druk maken over de volgende generatie. Ik kan het hen niet uitleggen.

Eén rekening wordt er wel beter van: die van Somerset Capital. Want daar moet nog wisselgeld betaald worden. Maar het overgrote deel van de Tilburgers en onze buren wordt er alleen maar slechter van, laat staan gelukkiger of gezonder.

Als we kijken naar de toekomst, dan hebben wij ook bedenkingen bij de ontwikkelleidraad, over de juridische haalbaarheid. Waarom kiezen we niet voor direct afdwingbare regels in het bestemmingsplan? Als er zoveel belang aan wordt gehecht?

En we maken ons zorgen over de onafhankelijke commissie. De raad heeft hier geen stem in en kan alleen achteraf bijsturen. Ook de leden worden door het college aangesteld. Wethouder, zou de raad deze leden niet aan kunnen stellen? En kunnen omwonenden ook in de onafhankelijke commissie?

Verder hebben we alle vragen wel gesteld, op inhoud hebben we al vele debatten gevoerd, maar er lijkt vanuit de coalitie weinig beweging te zijn. We zouden dan ook niet meer weten welke inhoudelijke argumenten er zijn om hen te overtuigen. De spiegel die wij jullie vanavond voorhouden, maar ook vele insprekers hebben gedaan, kijk daar eens goed in.

Luister naar de stad, kies voor het welzijn van onze inwoners, kies voor de menselijke maat. Kies voor jouw idealen. Vergeet niet de grond waarop mensen op jou hebben gestemd. Nú is het moment, anders is het te laat.