Menu Sluiten

Buitengewoon: Marin en Jelle over emancipatie

Jongeren hebben vandaag de dag meer informatie tot hun beschikking. Social media kunnen daarin een positieve of negatieve rol spelen. Daarom vinden wij het goed dat jongeren als Jelle (23) uit Goirle en Marin (24) uit Roosendaal daar op een genuanceerde manier naar kijken. Tijdens een interview met ONS Tilburg geven zij dan ook open en eerlijk hun mening over vrouwen(- en mannen!)emancipatie en de invloed van social media.

Datum: 9-3-2024

*Wegens privacy zijn de namen gefingeerd

Waar denken jullie aan bij het woord feminisme?

Marin:Women empowerment (lacht)! Independent kunnen zijn. Vrouwen die niet afhankelijk zijn van mannen. Ik wil het eigenlijk ook niet omschrijven als een beweging van man vs. vrouwen, want dat wordt vaak als omschrijving gegeven, terwijl die volgens mij niet klopt.”
Jelle: “Precies. Volgens mij gaat het voornamelijk over het gelijkstellen van vrouwen en mannen, omdat in de geschiedenis vaak mannen de bovenhand hadden. We moeten duidelijk maken dat vrouwen en andere genders even belangrijk zijn als mannen. Dus ja, women empowerment!”

Kan feminisme ook iets doen voor mannen?

Marin: “Het is zeker ook belangrijk voor mannen. In sommige sectoren hebben mannen al de bovenhand, dan is het ook makkelijker om dat door te zetten. Terwijl het zou moeten gaan om de persoon en de kwalificaties. Als het toevallig een man is die daaraan voldoet, dan is dat zo. Maar ik denk dat het stokje nu nog vaak te makkelijk wordt doorgegeven aan een man.”
Jelle:
“Ja, daar ben ik het mee eens. Vroeger waren al vooral mannen aan de macht in hogere functies. Het is lastig om daar als vrouw tussen te komen.”

We linken eigenschappen als goed leiderschap dan ook al snel aan mannen. Merken jullie aan jezelf dat jullie een zelfverzekerde, welbesproken vrouw weleens irritant vinden? Terwijl je dat bij een man zou accepteren?

Marin: “Nee, ik vind het juist aantrekkelijk. Ik kan het wel waarderen als een vrouw gewoon staat achter wat ze zegt en weet wat ze zegt.”
Jelle: “Ja, ik vind dat ook wel iets krachtigs hebben. Wat ik bijvoorbeeld met uitgaan zie: mannen zijn over het algemeen iets groter dan vrouwen. Ik denk dat dat ook overweldigend kan zijn, zo’n grote man die iets roept. Ik vind het goed als een vrouw daartegen bestand is. Mannen komen, mede daardoor, agressiever over. Niet dat ze dat zijn, maar die lagere, vaak hardere stem, de lichaamsbouw… Vrouwen zijn over het algemeen iets kleiner en hebben een zachte, hoge stem.”
Marin: “Ik denk ook dat mannen van nature graag een leidende functie willen. Ik denk dat elke man dat wel een beetje heeft. Maar als een vrouw leiding wil nemen en ik weet dat zij beter kan leiden dan ik, dan zou ik persoonlijk zeker een stapje naar achter doen voor haar.”

Van mannen wordt ook weleens gezegd dat ze een groot ego hebben en het hierdoor eng vinden als een vrouw leidt. Denken jullie dat dit waar is?

Jelle: “Ja. Ik heb daar persoonlijk geen last van, maar ik snap wel dat het idee er stiekem is ingeslopen.”
Marin: “Ik denk dat de waarde van de man vaak wordt gemeten aan de hand van de daden die hij verricht. Mannen willen heel gauw veel doen of willen laten zien wat ze kunnen. De meest mensen hechten denk ik ook veel waarde aan die eigenschappen. Daardoor zijn ze misschien ook minder snel geneigd om het stokje van leiderschap door te geven aan een vrouw.”

Dus het komt ook een beetje door hoe de maatschappij naar mannen kijkt? Denken jullie dat vrouwen dat in stand houden?

Marin: “Ja. Ik kijk dan veel naar Amerika, waar vrouwen dus heel veel waarde hechten aan hoeveel geld een man verdient, aan hoelang hij is, hoe gespierd hij is… Dat soort kenmerken. Dus ik denk dat mannen dan ook meer op die gebieden gaan focussen. Ze denken dan dat ze daardoor meer waarde hebben als man.”

‘We moeten duidelijk maken dat vrouwen en andere genders even belangrijk zijn als mannen’

Daar ben jij het dus niet mee eens?

Marin: “Nee, het zou niet zo moeten zijn. Tegelijkertijd is het nu eenmaal een visie die een groot deel van de wereld heeft. Dus als bijvoorbeeld 60 à 70% van de mensen op die manier kijkt naar de waarde van de man, dan geeft dat een duidelijk beeld van de samenleving waarin we leven.”
Jelle: “Social media en films hebben ook een grote invloed op dat beeld. Social media zijn niet altijd realistisch, maar ik denk wel dat het invloed heeft op hoe mannen zichzelf zien. En Instagram is ook toxic, als je ziet wat daar voor ideeën verspreid worden over mannelijkheid. Je directe kring heeft daar ook invloed op.”

Waarom gaan mannen zoals jullie dan niet massaal op Instagram om een soort tegenbeeld te laten zien?

Marin: “Als wij daar tegenin gaan, krijgen we denk ik persoonlijk weer veel haat over ons heen.”
Jelle: “Ja, en wat je op social media vaak ziet, is dat er geen goede manier is om een discussie aan te gaan. Het is roepen tegen roepen en wie het hardst roept, wint.”
Marin: “Ik zag een keer een kookfilmpje, waarop iemand reageerde: “Dat ziet er smerig uit.” En ineens kwamen daar allerlei racistische comments bij. Dan denk ik: huh?! Het is een kookfilmpje!”

Maar het kan ook positief zijn, toch? Gedrag wat niet oké is waar mensen dan samen tegen ten strijde trekken.

Marin: “Ja, zeker. Als één iemand het aandurft om ergens iets van te zeggen, volgen vaak snel meerdere mensen.”
Jelle: “Maar dat heeft voor mij niet altijd waarde. Als mensen reageren op iets wat er in Amerika gebeurt, denk ik soms: laten we het eerst eens over het echte leven hebben, hier in Tilburg bijvoorbeeld.”

Zouden we social media wel kunnen inzetten om een positiever beeld te creëren over mannelijkheid en vrouwelijkheid?

Jelle: “Ja. Maar ik denk dat er altijd wel onderwerpen zullen zijn waarvan mensen denken: dat hoort bij mannen en dat hoort bij vrouwen. Het is lastig om dat volledig weg te krijgen.”
Marin: “Ik denk ook dat er banen zijn die over het algemeen beter zijn voor mannen of juist vrouwen. Mannen hebben meer spiermassa, vrouwen hebben meer dat zorgelijke, vertrouwelijke. Dat is misschien zo, maar dat betekent niet dat er niet gelijke kansen zouden moeten zijn. Als een vrouw een baan wil waar veel fysieke kracht voor nodig is, zou dat ook gewoon moeten kunnen.”

Dus dan gaat het meer om gelijkwaardigheid in plaats van gelijkheid?

Jelle: “Ja. Er zijn bij sommige bedrijven bijvoorbeeld ook quota’s, waarbij een bepaald percentage vrouw moet zijn. Ik denk dat ik zelf niet zo op die percentages zou letten. Maar meer van: ieder mens is gewoon zichzelf.”
Marin: “Ik snap wel dat het beter is als die percentages een beetje gelijk liggen.”

Tekst: Elysa van der Ven
Foto: Georgia de Lotz via Unsplash