De gemeenteraad van Tilburg, in vergadering bijeen op 14-11-2024,
Constaterende dat:
- De vraag naar specialistische jeugdhulp in Tilburg blijft stijgen, mede door factoren zoals prestatiedruk, corona-effecten en complexe gezinssituaties zoals echtscheiding.
- De gemeente Tilburg samenwerkt met Crossroads om jeugdigen tijdig passende zorg te bieden, maar knelpunten ontstaan door capaciteits- en financieringsproblemen binnen de jeugdhulp​;
- Er samen met het onderwijs V(S)O een plan wordt geschreven om de basis op scholen op gebied van mentaal welbevinden van kinderen/jongeren te verbeteren.
- In de overbruggingsperiode er in ieder geval tijdelijk middelen nodig zijn.
Overwegende dat:
- Een stevige sociale basis binnen scholen en de wijk essentieel is om mentale problemen te voorkomen en jeugdigen in een vroeg stadium ondersteuning te bieden.
- Structurele middelen en samenwerking tussen onderwijs, zorg en maatschappelijke partners noodzakelijk zijn om duurzame preventieve ondersteuning voor kinderen/jongeren te waarborgen.
- Tijdige en laagdrempelige jeugdhulp bijdraagt aan het verminderen van de instroom naar specialistische zorg, wat op lange termijn kosten kan besparen en het welzijn van kinderen/jongeren bevordert.
Vraagt het college om:
- In elk geval voor heel 2025, met inzet van bestaande middelen, de opgebouwde, bewezen zorgstructuren op terrein van preventieve/laagdrempelige jeugdhulp binnen scholen, zoals onder meer vanuit de eerdere NPO-gelden gestart, te continueren.
- Aanvullend daarop binnen bestaande middelen te zoeken naar mogelijkheden om deze faciliteiten al in het jaar 2025 waar mogelijk te versterken/uit te breiden en daarvoor uiterlijk in Q2 een voorstel aan de raad voor te leggen.
- In het voorstel onder punt 2 ook een doorkijk te bieden naar een structurele effectieve samenwerking tussen onderwijs, zorg en maatschappelijke organisaties op het gebied van mentaal welbevinden en laagdrempelige zorg voor kinderen en jongeren voor 2026 en volgende jaren.