Er is geen officiële regeling wanneer gemeenteraadsleden zwangerschapsverlof willen. Volgens ONS Tilburg is dat niet meer van deze tijd en staat het (vrouwen)emancipatie in de weg. “Ouders moeten zelf kunnen beslissen wat voor hen het beste werkt”, vindt fractievoorzitter Linda Oerlemans.
Datum: 28-102023
Problemen rondom de verlofregeling werden onlangs aan de kaak gesteld door Ilana Rooderkerk. Zij is fractievoorzitter van D66 Amsterdam en kandidaat-Kamerlid voor D66. Omdat de standaard regeling niet aansloot bij haar persoonlijke behoeftes, diende ze ontslag in.
Hoogzwanger doorwerken
In 2019 was ONS Tilburg-fractievoorzitter Linda zwanger van haar derde kind Otis. Maar verlof nemen, dat zat er sowieso niet in. In 2018 won ze namelijk één zetel in de gemeenteraad met haar voormalige partij. Vlak daarna zette de partij haar op non-actief. Ze besloot daarom zelfstandig een nieuwe partij op te richten genaamd ONS Tilburg. Het nadeel: als ze zwangerschapsverlof zou opnemen, zou de zetel naar haar voormalige partij gaan. “Dat wilde ik absoluut niet.” Hierdoor was ze gedwongen door te werken terwijl ze hoogzwanger was, wat een hoop stress opleverde: “Ik droomde dat mijn vliezen braken,” vertelde ze aan Omroep Brabant.
Maar ook los daarvan, vindt Linda dat vrouwen die raadslid zijn (meer) zelf moeten kunnen beslissen over hun verlof. Het raadslid noemt de huidige regeling dan ook ‘niet meer van deze tijd’ en vindt dat hier op landelijk niveau iets aan gedaan moet worden.
Vaderschapsverlof
“Ook is het, anno 2023, belangrijk dat vaders verlof kunnen opnemen”, voegt ze toe. “Aanstaande ouders moeten zelf kunnen beslissen wat voor hen het beste werkt. Het is namelijk lang niet meer de standaard dat alleen vrouwen zwangerschapsverlof krijgen.” Maar dát er iets moet veranderen, is wat haar betreft duidelijk. In een recent interview hierover met Binnenlands Bestuur stelt ze dan ook dat mannelijke raadsleden hun verantwoordelijkheid mogen nemen in deze kwestie.