Kraakster onderhoudt actief woning maar moet pand verlaten
In Wijkevoort woont een kraakster in een pand dat eerder onbewoonbaar werd verklaard. Sinds
haar intrek heeft zij het pand opgeknapt, het weer aangesloten op nutsvoorzieningen en draagt
zij actief bij aan het onderhoud van de woning en de omgeving. Haar aanwezigheid voorkomt
verdere verloedering en verhoogt de leefbaarheid in de buurt.
Desondanks heeft zij recent een brief ontvangen van de gemeente waarin haar wordt gesommeerd binnen twee weken het pand te verlaten. Dit betekent dat de woning op korte termijn ontruimd wordt als het aan het college ligt. Dit zou ertoe leiden dat het pand weer leeg komt te staan, terwijl sloop op dit moment niet mogelijk is vanwege de onduidelijkheid over de toekomst van Wijkevoort. Dit roept vragen op over hoe de gemeente met dergelijke situaties omgaat, vooral gezien de positieve rol die zij speelt in het behoud van de leefomgeving.
ONS Tilburg en PvdA hechten waarde aan een menselijke en pragmatische aanpak, waarbij de
impact op de leefbaarheid en de betrokken personen centraal staat.
Motivatie:
Stadsbreed: De veiligheid in het gebied verbeteren en het voorkomen van criminele activiteit in het
toch al kwetsbare gebied dient gesteund te worden en niet tegengewerkt.
Actueel en herkenbaar: Met de krapte in de woningmarkt zijn we gedwongen om anders om te
gaan met de beschikbare ruimte in Tilburg.
Vragen:
- Bent u het met ONS Tilburg en PvdA eens dat het onwenselijk is om een pand leeg te laten staan terwijl een bewoner, zoals in dit geval, het pand en de omgeving onderhoudt en bijdraagt aan de leefbaarheid?
- Waarom kiest de gemeente ervoor om deze bewoner uit te zetten, terwijl haar aanwezigheid criminaliteit en verloedering voorkomt en het pand in betere staat wordt gehouden dan voorheen aangezien het voorlopig toch niet gesloopt wordt?
- Ziet de gemeente mogelijkheden om in situaties zoals deze, waarin de toekomst van een gebied ongewis is, er een wooncrisis gaande is, tijdelijke bewoning te gedogen of juist te faciliteren, om zo bij te dragen aan de leefbaarheid en veiligheid?
- Welke stappen kan de gemeente nemen om in vergelijkbare gevallen transparanter te communiceren met bewoners of gebruikers van leegstaande panden en hen te betrekken bij het behoud van hun leefomgeving?