Menu Sluiten

Twee moties over basisbaan aangenomen

De ‘basisbaan’ zou mensen moeten helpen aan werk. Mensen die, om wat voor reden dan ook, nu niet meedoen in de arbeidsmarkt. Volgens ONS Tilburg is de inhoud van deze regeling nu nog niet duidelijk genoeg. Daarom hebben wij twee moties ingediend voor de herziening van de basisbaan. Deze werden maandag aangenomen!

Het basisbaanproject is voor mensen die moeilijk meekomen in de arbeidsmarkt. Via deze regeling worden zij gekoppeld aan aangemelde werkgevers die ze een baan aanbieden. Wat voor werk dit is, is echter niet duidelijk in het conceptvoorstel. Het enige wat wordt gezegd, is dat het ‘in veel gevallen een meerwaarde voor de samenleving’ oplevert. ONS Tilburg wil duidelijker in beeld hebben wat dit inhoudt. De werkzaamheden kunnen namelijk heel veel verschillen afhankelijk van de werkgever. Zo zou het ook vaak gaan om ‘werk wat blijft liggen’: wat ons betreft is dat wat neerbuigend richting de talenten en de ontwikkeling van mensen met een basisbaan. Bovendien lijkt ons dat zeker geen meerwaarde op te leveren voor de samenleving.

Verder lijkt het er nu op dat een basisbaan bepaalt niet loont. We vinden dat mensen met een basisloon op zijn minst een bestaansminimum verdienen. Op hoeveel dat neerkomt, hangt af van de sector waarin ze komen te werken. We willen wel sowieso zien dat dit wordt betaald door de werkgever, zodat een basisbaan aanbieden geen goedkope oplossing wordt voor de werkgevers.

Ten slotte willen we nog een duidelijkere omschrijving van de mensen die in aanmerking komen voor zo’’n baan, want ‘moeilijk meekomen in de arbeidsmarkt’ is erg breed. Verder hebben we vernomen dat er al enkele werkgevers zich aangemeld hebben; we willen graag beter in kaart hebben wie zij precies zijn en wat zij precies bieden. Als we deze drie punten duidelijk in beeld hebben, kan het project wat ons betreft van start. Met dus maatschappelijk zinvol werk, tegen een eerlijk bestaansminimum!