Menu Sluiten

ONS Tilburg wil vergoeding voor hulphond

Donderdagmiddag hebben wij zogenaamde artikel 40-vragen gesteld over de vergoeding van hulphonden. Waar blindengeleidehonden of hulphonden die mensen met een lichamelijke beperking ondersteunen in veel gevallen vergoed worden door de zorgverzekering, is dat nu nog niet zo voor mensen met psychosociale klachten zoals een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

Eerder besloot de Gemeente Tilburg wel een vergoeding te betalen voor het opleiden en de inzet van een hulphond, betaald vanuit het maatwerkbudget. Dat de inzet van een hulphond goed werkt bij bijvoorbeeld veteranen met PTSS, is onderzocht door de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het helpt de zelfredzaamheid en de participatie in de maatschappij. Er zijn ook meerdere praktijkvoorbeelden vanuit de psychiatrie.

Omdat de vergoeding nu nog niet wordt gedaan vanuit de zorgverzekering, zal het dus nog steeds vanuit het maatwerkbudget van de gemeente moeten komen. Hierom hebben wij vragen gesteld aan het college of de bereidheid er is om dat weer te doen. Ook willen we het proces naar zo’n eventuele vergoeding duidelijker in kaart brengen voor mensen die hierbij gebaat zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ook zij weer mee kunnen doen in de maatschappij.