Menu Sluiten

ONS Tilburg wil het talentenpaspoort de standaard maken in Tilburg

ONS Tilburg kiest voor samen. Gelijke kansen voor iedereen! Ook onze arbeidsmarkt en het onderwijs moeten dat uitstralen. We zouden daarin veel meer de verbinding tussen de verschillende domeinen moeten zoeken. Want ondanks dat er krapte is op de arbeidsmarkt, zien we dat niet ieders talenten benut worden. Daarom willen we investeren in vernieuwing. En ruimte bieden aan nieuwe ideeën, zoals het talentenpaspoort. Een (digitaal) groeidocument waarin iedereen kan laten zien wie je bent en waar je talenten liggen.

Het gaat goed met de economie. De werkloosheid is laag, en de schade van de coronapandemie is in veel sectoren lager dan geschat. Toch kan niet iedere Tilburgse meeprofiteren van deze groei. Zij kunnen geen werk vinden, en hun talenten worden niet genoeg benut. Werkgevers worstelen in vele sectoren met moeilijk te vervullen vacatures.

Als we op dezelfde manier blijven kijken naar diploma’s, dan lossen we niets op en blijft leren een alleenrecht voor onderwijs. Terwijl je overal leert en vaardigheden opdoet. Een 6 voor wiskunde, zegt nog niets over jou als persoon. Iedereen moet mee kunnen doen! Daarom pleit ONS Tilburg voor het gebruiken van het talentenpaspoort. Te beginnen bij de werving van werknemers van de gemeente zelf.

Het talentenpaspoort

Iedereen heeft een talent. Iets waar hij of zij héél goed in is. Maar omdat de norm in onze maatschappij voorbij gaat aan deze talenten, en vooral kijkt naar cijfers en diploma’s, lopen we veel talent mis. Erkende diploma’s en certificaten zoals we die nu kennen, zijn niet voor iedereen haalbaar. Dat heeft niet enkel te maken met waar je wieg staat, welke afslag je hebt genomen of je capaciteiten. Het kan ook te maken hebben dat je in de leeftijdsfase waarin het accent ligt op diploma’s halen, andere keuzes maakte. Die keuzes, wel of niet bewust, zouden geen blijvende impact moeten hebben op de talentontwikkeling en inzet van onze inwoners.

Leraar van het Jaar

Wij spraken met Kirsten Cuppen. Zij is docent op het ROC in Tilburg. Kirsten won in 2021 de Leraar van het Jaar-verkiezingen. Zij opperde het idee van een talentenpaspoort. Op deze manier probeert ze wat te doen aan haar frustratie over het onderwijs: de toets cultuur. Kirsten: “Hoe zorg je ervoor dat je van iedereen ziet wat hij of zij kan. Een cijferlijst is leuk, maar zeg zeker nog niet alles. ”. In ONS Podcast legt zij uit hoe het talentenpaspoort werkt.

“Met een talentenpaspoort probeer ik wat te doen aan mijn frustratie in het onderwijs: de toets cultuur. Hoe zorg je ervoor dat je van iedereen kan zien wat hij of zij kan. Een cijferlijst is leuk, maar zegt zeker nog niet alles.”

Kirsten Cuppen

Het talentenpaspoort kan over van alles gaan: “Ik heb een student gehad die had veel interesse in windmolens. Die heeft zelf allemaal materialen gekocht en een windmolen in de tuin gebouwd. Daar kunnen stagebedrijven of potentiële werkgevers toch hartstikke geïnteresseerd in zijn.” In het buitenland wordt er steeds vaker geselecteerd op basis van vaardigheden. Bedrijven als Microsoft en Google kijken al veel naar wat iemand aan talenten in huis heeft. In Nederland lopen wij hier op achter. Een ander pluspunt: “Iemand wordt ook niet meer afgerekend op afkomst of naam, maar op wat de persoon kan.”

In de praktijk brengen

Wij willen binnen onze gemeente erop aansturen dat onbenut talent meer wordt ingezet. Zeker binnen de eigen organisatie van de gemeente, maar liefst natuurlijk breder. De Pitchnight (ook een initiatief van ONS Tilburg) is een mooi voorbeeld hoe jongeren buiten school vaardigheden op doen, die ze kunnen gebruiken bij hun (toekomstige) werkgever. Er liggen nog voldoende kansen en mogelijkheden om leren niet alleen maar het recht van onderwijsinstellingen te maken en om talenten op een andere manier te waarderen.