Menu Sluiten

Lancering van ONS magazine Buitengewoon

Wij zijn ontzettend enthousiast, want op 2 juli is het weer zover: dan vindt de lancering plaats van ons magazine Buitengewoon! In deze tweede editie staan mentale gezondheid en community centraal. Je bent van harte welkom om dit evenement bij te wonen in Fierintop op de negende etage van ons stadhuis. Inloop is vanaf half 8, waarna het programma start om 8 uur. Toegang is gratis.

Datum: 19-6-2024

In Buitengewoon staan elk jaar de verhalen van buitengewone Tilburgers centraal. Hiermee vragen we aandacht voor mensen die zich buitengewoon inzetten voor onze gemeente en/of een verhaal hebben wat buitengewoon is.

Deze editie: mentale gezondheid en community
In het magazine dat verschijnt op 2 juli, staan acht Tilburgers die ervaring hebben met een verminderde mentale gezondheid en/of communitybuilder zijn. ONS Tilburg denkt namelijk dat die twee hand in hand gaan; om de mentale gezondheid van onze inwoners te verbeteren, hebben we elkaar nodig! Laten we als gemeente (meer) ondersteuning bieden en het community-gevoel versterken.

Zo vragen we bijvoorbeeld aandacht voor verward gedrag. Het aantal meldingen van mensen die verward gedrag vertonen, neemt toe. Wij denken dat het belangrijk is om te kijken naar de oorzaken hiervan, ook mensen die dit gedrag vertonen, zijn tenslotte onderdeel van onze samenleving – en verdienen een plek in onze gemeente. Daarnaast zijn er ernstige zorgen over de toenemende jeugdwerkloosheid. Door de afschaffing van de Wajong-uitkering, komen steeds meer jongeren in de bijstand terecht. We zien dat terug in landelijke cijfers, maar ook in Tilburg is dit een toenemend probleem. Dat heeft ook te maken met de toename in multi-problematiek en dubbele diagnoses (dat betekent dat iemand psychische problemen én een verslaving heeft).

Ervaringsdeskundigen

Ontzettend belangrijk dus dat we gezamenlijk gaan kijken naar oplossingen en daarbij niet (uitsluitend) de verantwoordelijkheid leggen bij jongeren zelf. Er ligt nu namelijk een actieplan klaar van onze gemeente, maar dat is volgens ons niet genoeg. Hierin wordt namelijk de nadruk gelegd op het vergroten van eigen veerkracht, terwijl dat volgens ons niet altijd een (duurzame) oplossing is. Met deze editie van Buitengewoon gaan wij daarom in gesprek met ervaringsdeskundigen. Zo krijgen deze verhalen een gezicht en kunnen we de handen ineenslaan om mensen, in het bijzonder jongeren, met mentale problemen te helpen.

De lancering van Buitengewoon

De lancering van het magazine vindt plaats op dinsdag 2 juli in Fierintop, een mooie locatie met uitzicht over onze prachtige stad. Deze plek bevindt zich op de negende verdieping van het stadhuis.

Adres:
Fierintop
Stadhuisplein 130
5038 TC Tilburg

We heten je van harte welkom vanaf 19.30 uur, waarna het programma begint om 20.00 uur. We hebben een onvergetelijke avond gepland met optredens van theatergezelschap Speels Collectief. Onze bestuursvoorzitter Jim Stewart – tevens docent en theatermaker – gaat in gesprek met interessante gasten over mentale gezondheid en community. We verwachten dat de avond rond 22 uur eindigt, maar we praten daarna nog graag met je na onder het genot van een drankje. Na afloop krijgt iedere bezoeker gratis een exemplaar van het magazine mee naar huis.

Zien we jou daar?