Menu Sluiten

ONS Tilburg pleit voor betere informatievoorziening vaccinatie bij zwangere vrouwen

Bijna tien procent van de zwangere vrouwen met corona belandt in het ziekenhuis, een klein deel zelfs op de intensive care. De angst voor vaccinatie is groot en de informatievoorziening blijft achter. Daarom stellen wij aanstaande maandag het college de vraag of zij het met ons eens is dat de informatievoorziening aan zwangere beter kan en dit verder te onderzoeken met verloskundigen, het ETZ ziekenhuis en andere samenwerkende partners.

Van de vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen is ongeveer de helft ongevaccineerd. Het is
natuurlijk de vrije keuze van elke vrouw om zich wel of niet te vaccineren.

In Tilburg hebben wij diverse gesprekken gehad met experts, zoals een verloskundige, huisarts en GGD medewerkers, die zich ook zorgen maken over deze cijfers. Het kost hen veel tijd om voorlichting te geven. Op het ROC Tilburg, waar elk jaar een klas zit met tienermoeders, wordt bijvoorbeeld ook geen voorlichting gegeven. Bovendien zijn de adviezen in de afgelopen maanden gewijzigd.

Elke moeder wil de juiste keuze maken voor haar kindje

ONS Tilburg-fractievoorzitter Linda Oerlemans is zwanger en herkent dit probleem: “Het is sowieso ingewikkeld om goede informatie te vinden over vaccineren en de gevolgen hiervan. Laat staan als je zoiets kostbaars in je buik hebt als een kindje. Ik heb de keuze gemaakt om me wel te laten vaccineren, maar ik kan me voorstellen dat dit anders is als je nog niet eerder zwanger bent geweest. Toen ik mijn vaccinatie ging halen, kreeg ik ook geen extra informatie. Terwijl ik dit wel erg fijn had gevonden. Elke moeder wil de juiste keuze maken voor haar kindje.”

Toen ik mijn vaccinatie ging halen, kreeg ik ook geen extra informatie. Terwijl ik die wel erg fijn had gevonden.

Linda Oerlemans

In Zuid-Holland werkt het Erasmus MC samen met verloskundigen uit de regio om zo zwangere vrouwen
te vaccineren en van informatie te voorzien. EenVandaag maakte er een reportage over. ONS Tilburg vindt dit een waardevol initiatief om zo de informatievoorziening aan zwangere te verbeteren. Kortom: in onze ogen liggen er genoeg kansen om Tilburgse vrouwen meer informatie te geven over het Corona vaccin. Wij sporen het college hier graag toe aan.