Menu Sluiten

Expositie Femicide geopend en nu te zien op station Tilburg

Afgelopen week werd de expositie Femicide geopend op het Burgemeester Stekelenburgplein. Verschillende nabestaanden van slachtoffers van femicide (vrouwenmoord) en wethouder Peter Kok kwamen aan het woord over dit belangrijke onderwerp. De expositie toont 13 portretten en verhalen van vrouwen die door hun (ex-)partners om het leven zijn gebracht, verteld door hun nabestaanden.

Het was een verdrietige maar ook broodnodige dag. Want elke 8 dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, vaak door een (ex-)partner. Femicide is moord op een vrouw omdat ze een vrouw is.

De expositie Femicide, die op station Tilburg te zien is van 11 maart t/m 1 april

Motie Femicide

Wethouder Peter Kok lichtte tijdens de opening van de expositie Femicide toe hoe belangrijk het is dat we ook in Tilburg blijvend aandacht vragen voor dit onderwerp. Afgelopen jaar is er in onze gemeente specifiek beleid gemaakt op Femicide. Aanleiding daarvoor was bijvoorbeeld onze motie Femicide uit 2023 die unaniem aangenomen werd door de gemeenteraad. Daarin riepen we het college o.a. op om in het regionaal programma ‘Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2023 – 2027’ specifiek beleid te maken voor het tegengaan van femicide.

Sommige slachtoffers en nabestaanden vertelden tijdens de opening dat ze zich vaak niet serieus genomen voel(d)en door instanties en kunnen, mede daardoor, pas nu echt goed praten over de nasleep en de impact. Ook heerst er vooralsnog een gevoel onder sommigen dat er nog maar weinig verbeterd is aan het beleid. Wij hopen dat deze zorgen serieus genomen worden en meegenomen in het beleid.

Rode vlaggen

Wel geeft men aan dat er tegenwoordig meer aandacht is voor de rode vlaggen. Dat zijn signalen die vaak voorafgaan aan femicide, bijvoorbeeld intieme controle, stalking en/of bedreiging met de dood (van de vrouw en/of haar kinderen). Vaak neemt het geweld ook toe in ernst en frequentie. Door de aandacht voor deze rode vlaggen, zien nabestaanden nu met terugwerkende kracht dat er eerder al signalen waren dat de relatie niet goed zat.

Tijdens de opening kwam ook ervaringsdeskundige Ester Wijnen aan het woord, die in 2004 uit een gewelddadige relatie stapte. Naar eigen zeggen begon ze toen een nieuw leven, maar ook in 2020, toen ze haar verhaal deelde via LinkedIn en daar enorm veel views en reacties kreeg. In haar boek ‘Jij Bent Het Probleem’ spreekt ze zich uit.

Ester Wijnen over haar ervaring met huiselijk geweld

Agenda huiselijk geweld, kindermishandeling & femicide

Naar aanleiding van de expositie zijn er veel evenementen gepland in Tilburg rondom de thema’s huiselijk geweld, kindermishandeling en femicide. Zie hier het overzicht:

18 maart: workshop ‘Stop Straatintimidatie’ in het Stadhuis
19 maart: ‘Kijken in de keuken’ bij Blauwe Maan
21 maart: vrachtwagenbioscoop ‘Het ligt aan mij’ bij station Tilburg
25 maart: lezing intieme terreur
28 maart: Geen Vaarwel in De Nieuwe Vorst

Meer informatie over het programma vind je hier.