Femicide, ofwel moord op vrouwen omdat ze van het vrouwelijke geslacht zijn, is iets van alle tijden. Toch is er pas sinds kort meer aandacht voor. Een voorbeeld uit de Tilburgse geschiedenis dat voor (landelijke) opschudding zorgde, is de moord op Marietje Kessels. Het elfjarige meisje werd op 22 augustus 1900 dood gevonden in de Noordhoekse kerk nadat sprake was geweest van seksueel geweld. De zaak werd niet opgelost, totdat haar nicht er een boek over schreef en de pastoor aanwees als dader.
Op woensdag 22 augustus 1900 is Marietje Kessels om half elf onderweg om een brief te posten. Daarna zou ze naar haar pianoleraar Gerard Schellekens gaan om een les af te zeggen. Vanuit het tegenover de Heilig Hartkerk gelegen café De Zwarte Ruiter ziet een ooggetuige dat Marietjes aandacht wordt getrokken door een man in het zijportaal van de kerk.
Let op: de details kunnen erg naar zijn om te lezen.
Zoektocht
De brief komt nooit aan (brieven werden in die tijd nog dezelfde dag bezorgd) en Marietje ook niet bij haar pianoleraar. Na een twee dagen durende zoektocht wordt haar lichaam gevonden op het gewelf van de kerk. Ze blijkt verkracht en daarna vermoord te zijn. Dit is gebeurd op nog geen driehonderd meter van haar ouderlijk huis.
Onder grote belangstelling wordt Marietje begraven. Tilburgers zamelen geld in voor een monument bij haar graf; een door een kind omarmd kruis. Haar graf bevindt zich op begraafplaats Binnenstad aan de Bredaseweg.
Verdachten
Er waren drie verdachten: de schilder die in de kerk werkte, de koster en de pastoor. De moord is officieel nooit opgelost. Uit politieonderzoek blijkt dat de schilder en de koster onschuldig zijn. Een geestelijke verdenken, is in die tijd ondenkbaar.
In 2011 verschijnt het boek ‘De moord op Marietje Kessels – waarom de ouders moesten zwijgen’ van haar nicht Godelieve Kessels. Hierin schrijft zij dat de dader pastoor George van Zinnicq Bergmann was. In 1908 bezochten twee afgezanten van het Vaticaan zelfs de familie om dit te bevestigen. Onder druk van de kerk werd de familie het zwijgen opgelegd.
Inmiddels zijn er weerbaarheidstrainingen in de naam van Marietje Kessels. Haar vader Mathijs omschreef haar als “een opgeruimd, meegaand kind, tegen iedereen vriendelijk en zeer vroom van aard.” Tilburg zal haar nooit vergeten!
Meer weten? Lees ook dit artikel van Is Geschiedenis.