Menu Sluiten

ONS Tilburg wil motie: meer zicht op racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie zijn overal een probleem, zo ook in Tilburg. Zo blijkt o.a. maar weer eens tijdens de lancering van magazine Full Colour Tilburg deze week, waar verschillende mensen hun ervaring deelden. Ook Max* loopt hier nog vaak tegenaan: “Ik werd neger en zwarte piet genoemd door mijn teamleider.” Vandaag is het Internationale Dag van de Culturele Diversiteit. Een goed moment om ons af te vragen: hoe kunnen we meer zicht krijgen op discriminatie en racisme? En wat kunnen we beter doen?

Datum: 21-5-2023

Deze week was in onze gemeente terecht veel aandacht voor discriminatie en racisme. Ten eerste gaven ONS Tilburg, GroenLinks, D66 en PvdA bij de gemeenteraad aan meer zicht te willen hierop. Het lastige is dat we weinig cijfers hebben hierover in onze gemeente – en de cijfers die we wel hebben, zijn waarschijnlijk niet representatief. Hierdoor ontbreekt veel context en is de ernst van het probleem niet goed af te lezen.

Foto door Duncan Shaffer via Unsplash

Ervaring met discriminatie

Zo heeft bijvoorbeeld Tilburger Max* nog erg veel last van zijn ervaringen met racisme: “Ik heb er meerdere, maar het meest pijnlijke blijft wel dat ik neger en zwarte piet werd genoemd door mijn teamleider tijdens een bijbaantje.” Wanneer hij dit bespreekbaar probeert te maken, wordt hij ontslagen. “De casemanager raadde me af om aangifte te doen omdat de politie het niet als een ernstige misstand zou zien. En toen ik het later alsnog wilde doen was ik te laat omdat aangifte van belediging tot 3 maanden kan.”

Als meer mensen deze ervaring hebben, kan het zijn dat vaak geen aangifte wordt gedaan van racisme. Wij denken dat dit het geval is. Volgens Slachtofferhulp zijn er meerdere redenen waarom mensen soms geen aangifte doen. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat het geen of weinig zin heeft, zoals in het voorbeeld van Max. Ook kunnen angst voor de verdachte of schaamte een rol spelen.

Full Colour Tilburg

Racisme werd ook besproken tijdens de lancering van het magazine Full Colour Tilburg, een magazine vol interviews met biculturele Tilburgers. Het blad was een initiatief van co-founder Moon Fung Fong van de gelijknamige organisatie. In een volle Hall Of Fame waren woensdag zo’n 140 mensen aanwezig om de lancering te vieren. De avond werd gepresenteerd door Halima el Hajoui-Özen van Inclusiefabriek, die haar best deed om elke geïnterviewde aan het woord te laten. Uit meerdere verhalen blijkt hoe vaak en veel racisme nog altijd voorkomt: “Racisme voelt als een klap in je gezicht.” Wat biculturele inwoners daardoor ook ervaren, is dat ze zich nergens thuis voelen. “In Turkije word ik gezien als buitenlander, maar in Nederland ook”, vertelt kunstenaar Atilla Yuksel bijvoorbeeld. Ook Max merkt hoe lang die naweeën nog effect hebben. “Ik heb daarna nog lang last gehad van een negatief zelfbeeld”, zegt hij.

Foto’s: Jenny Janssens en Néné Kiameso worden tijdens de lancering van Full Colour geïnterviewd door redacteur Rowie van der Vliet van Indebuurt Tilburg – foto van het magazine Full Colour Tilburg

Cijfers

Afgelopen maandag vond een informatiebijeenkomst plaats over discriminatie en racisme in onze stad. ONS Tilburg, GroenLinks, D66 en PvdA willen hier namelijk meer zicht op. Tijdens deze middag werden hiervoor suggesties gedaan. Zo kwamen voorbeelden uit andere gemeenten aan bod en werden cijfers genoemd. Vorig jaar werden bijvoorbeeld 89 meldingen gedaan van discriminatie bij de Tilburgse politie (Bron: RADAR). Een hoog aandeel van deze meldingen betrof discriminatie op grond van herkomst zowel bij RADAR (meer dan 50%) en politie (bijna 50%). Het lastige is dus dat we niet veel wijzer worden van deze cijfers. Nu lijkt het namelijk alsof racisme en discriminatie niet vaak voorkomen in onze stad, maar ervaringsverhalen, o.a. die van Max en de mensen in Full Colour, laten iets anders zien. Hierom willen wij een motie. “Voor ons is het logisch dat er meer geld en aandacht wordt gegeven aan de bestrijding van racisme en discriminatie”, aldus fractievoorzitter Linda Oerlemans.

*Wegens privacy is de naam Max gefingeerd. De echte naam is bekend bij de fractie.